fredag 17. januar 2014

Einstein for begynnere

Da jeg bestilte Joseph Schwartz og Michael McGuinness' «Einstein for begynnere» trodde jeg dette var en vanlig bok med tekst side opp og side ned, men mer feil kunne jeg nesten ikke tatt.

McGuinness er tegnekunstner, og dette merker man fort når man åpner boka, hvor layoutarbeidet lar tekst og tegninger (Mange åpenbart basert på fotografier) flyte sammen i noe som både er en biografi over den store fysikeren Einstein, men også en lettfattet innføring i den spesielle relativitetsteorien. Schwartz på sin side er fysiker med PhD i partikkelfysikk, og har stått for det faglige innholdet.

Et vesentlig poeng i boka (og det virker som om dette er noe gjennomgående i hele «for begynnere»-serien, det fins også bøker om Karl Marx, Franz Kafka m.fl.) er at forskning ikke er nøytral. Det ligger alltid et politisk syn i bunn, og uansett hvor grunnleggende og abstrakt forskningen er, så vil man alltid ha dette med på en eller annen måte.

Boka lot seg pløye gjennom på en liten time (Mye fordi jeg har lest en god del relativitetsteori-materiale før), og kan absolutt anbefales for de som vil ha en svært lettfattelig innføring i dette enormt komplekse fagfeltet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar