søndag 19. desember 2010

Driftige damer

Elisabeth Aasen har skrevet en rekke faglitterære bøker om kvinner og kvinners plass i samfunnet. I «Driftige damer» tar hun oss med fra tidlig middelalder og helt fram til kvinner fikk stemmerett på starten av det 20. århundere og lar oss møte en rekke kvinner som har stått fram i historien.

Aasen har selvsagt gjort et utvalg av kvinner hun lar oss møte, det finnes selvsagt andre hun kunne trukket fram i stedet for de hun har valgt, men valget har vært hennes, og vi må respektere det.

Enkelte steder i boka møter vi i stedet for en bestemt historisk kvinne en fiktiv representant for en kvinnerolle. Dette tror jeg er et meget smart trekk av forfatteren. I stedet for å bruke det svært begrensete kildematerialet man vil finne for en enkelt husfrue kan man trekke på summen av alle kildene for denne kvinnerollen, og samle dem i en slags «malkvinne».

Boka ble konsumert i sin helhet under en flytur til Barcelona (med innlagt forsinkelse) tidligere denne måneden, og jeg må si den var interessant fra start til slutt. Å både bli presentert for kvinner som sto fram i en verden hvor kvinner ble respektert, og ikke minst å møte de kvinnene som klarte å stå fram i en verden hvor kvinner ble tildels aggressivt undertrykt var en svært sterk erfaring.

Kampen mot kvinneundertrykking må fortsatt kjempes overalt alltid, og Kvinneuniversitetet har gjennom denne boka fått fram et viktig bidrag til det akademiske grunnlagsmaterialet for denne kampen.

2 kommentarer:

  1. Jeg liker denne boka veldig godt. Den er så lesbar på en måte. Skrevet i en god fortellende form. Fine illustrasjoner.

    SvarSlett