onsdag 28. desember 2016

Things to Make and Do in the Fourth Dimension

Matt Parker er en australsk matematiker som har gjort noe så sjeldent som å skape seg en karriere som standup-komiker basert på sin faglige bakgrunn i sitt nye hjemland Storbritannia.

Mye av materialet fra showene sine har han samlet i boka «Thing to Make and Do in the Fourth Dimension», og her blir vi tatt med langt inn i matematikkens verden, og i mange fler kroker enn de flerdimensjonale (og da snakker vi om _langt_ flere dimensjoner enn tittelens fire), selv om dette nok er et hovedfokus for boka.

Topologi er noe som for mange kan virke forvirrende, men etter å ha lest boka skjønner man nok mer enn man gjorde før, og Parker skal ha skryt for å ha klart å legge kapitlene i en rekkefølge som gjør at du har fått et innblikk i alt det underliggende før du går til et «høyere» tema.

Et annet svært godt grep er at i stedet for å fylle sidene med «kjedelig» matematikk er det meste av dette samlet bakerst i boka, i et eget kapittel.

Vil på det sterkeste anbefale boka for alle som har en genuin interesse for matematikk, og trenger inspirasjon til hvordan de kan gjøre dette mer interessant for andre. Også for de som i likhet med meg, bare vil lære mer om noen av matematikkens mest avanserte begreper, er boka et funn. Om jeg skal påpeke noe negativt må det være at det tidvis blir så avansert at om man tar for lange pauser i lesinga, så kan det bli vanskelig å ta opp tråden igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar