lørdag 18. september 2021

Virkeligheten er ikke slik vi tror

Jeg har tidligere skrevet om Carlo Rovellis syv korte fysikk-leksjoner, som har gjort ham til et kjent navn i populærvitenskapen. I «Virkeligheten er ikke slik vi tror - Om tingenes grunnleggende oppbygning» tar italieneren oss på nytt på en lettfattelig måte med inn i noe av den aller mest avanserte fysikken som fins.

Selv om fysikken altså er er så avansert at de færreste skjønner de konseptene som presenteres, så følger Rovelli oss gjennom dette trinn for trinn. Fra de gamle grekerne til de aller siste nobelprisvinnende oppdagelsene i jakten på å finne ut hva universet egentlig er, hvor det kommer fra, og hvor det kommer til å ende bygger hvert kapittel på hva vi alt har lært. På denne måten blir de mest kompliserte konsepter forståelige.

Om jeg skal utsette noe som helst på boka er det at den er skrevet i 2014, og oversatt til norsk i 2017. Veldig mye vann har rent ut i havet, og veldig mange elementærpartikler har vekselvirket med hverandre siden dette. Det som er litt morsomt med dette er at mange av spekulasjonene Rovelli kommer med avslutningsvis faktisk er bekreftet etter at han skrev det, men samtidig tenker jeg at det hadde vært veldig interessant å lese en oppdatert utgave som tar med også de siste årenes forskning.

Dette er i likhet med de syv korte leksjonene en bok absolutt alle med en viss interesse for naturens minste byggesteiner burde lese, og anbefales på det sterkeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar