Det er dagliglivets mysterier som står i fokus i «Storm in a Teacup - The Physics of Everyday Life» av Helen Czerski.
Czerski, som er britisk fysiker og havforsker (av polsk avstamning, som hun selv nevner i boka, og som z-en i navnet kanskje avslører), tar oss på flere områder innen fysikken med på en reise fra det nære og dagligdagse til det fjerne og storslagne, og viser hvordan ting henger sammen på fantastiske måter.
Boka åpner med et spørsmål hun som student fikk fra sin Nana (bestemor? ) da hun fortalte at hun studerte atomenes struktur: «Javel, hva kan du gjøre når du kan det?», og denne boka er på mange måter et svar på akkurat dette. Hvilken betydning har det for oss at vi kjenner fysikkens lover?
Gasslovenes påvirkning på popcorn og andre ting på kjøkkenet er noe av det første vi får innblikk i, mens det kanskje viktigste kapitlet i boka er det som omhandler bølger, noe vi møter absolutt overalt, hele tiden.
Czerski har valgt å avslutte boka med et reflekterende kapittel hvor hun ser nærmere på de tre systemene hver og en av oss er avhengige av: Den enkeltes kropp, jorda, og (den etterhvert globale) sivilisasjonen vi lever i.
En underholdende, lærerik og tankevekkende bok, som jeg ikke nøler med å anbefale for alle som vil vite mer om hvordan de nære ting henger sammen med livet, universet og alt.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar