søndag 20. mai 2012

One, Two, Three

David Berlinski er noe så sjeldent som professor i matematikk og filosofi, og i «One, Two, Three - Absolutely Elementary Mathematics» kombinerer han disse to fagfeltene på en helt enestående måte.

Boka tar oss som undertittelen antyder med i de aller mest grunnleggende i matematikken, og prøver å gi en dypere forståelse av konsepter innenfor matematikken som hvorfor det er sånn at addisjon funker likt begge veier, mens substraksjon ikke gjør det, eller hvorfor 1+1+1 er det samme som 2+1.

Berlinski stiller spørsmål ved påstander fra andre fagfelt, som for eksempel at en del språk i «primitive» samfunn bare teller 1, 2, mange, noe han argumenterer for at ikke kan stemme, men her føler jeg at han er på gyngende grunn, sett opp mot for eksempel Guy Deutchers bok «Through the language glass».

Boka var svært interessant å lese, men ble til tider i tyngste laget for meg, og jeg var mange ganger glad det var svært korte kapitler, da hodet gjerne var overfylt etter et kapittel eller to.

Vil nok ikke anbefale denne for andre enn folk med spesiell interesse for matematikk, men dem vil jeg til gjengjeld anbefale sterkt å lese den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar