mandag 25. januar 2010

The Last Days of the Incas

I dag skal jeg skrive om en regelrett perle av en bok, Kim MacQuarries «The Last Days of the Incas».

MacQuarrie, som er antropolog, skribent og filmmaker har bodd i Peru i fem år, og det er svært tydelig at han skriver om steder han har vært og ikke bare ting han har lest seg opp på.

Vi blir først tatt med til gjenoppdagelsen av den utvilsomt mest kjente inkabyen i vår tid, Machu Picchu, i 1911, før vi introduseres for 1400-tallets Inkarike. Vi får en grundig gjennomgang av det unge søramerikanske imperiets vekst og indre stridigheter frem til de skjebnesvangre årene rundt 1530 som kulminerer med at Francisco Pizarro henretter keiser Atahualpa, inntar Cuzco i den spanske kongens navn og innsetter den 17-årige Manco Inca som ny marionette-keiser.

Vi får så inngående kjennskap til spanjolenes videre strategi i kampen for å beseire inkaene, et folk som alt er blitt desimert av sykdommer som kopper, som de ikke hadde noe immunforsvar mot fra før. Rivalisering blant spanjolene var også utbredt, og det er umulig å ikke la seg ryste over hvor galt ting kan gå når maktsyke og tørst etter rikdommer får styre.

Den første delen av boka ender med at inkaenes siste hovedstad, Vilcabamba, blir forlatt i 1572, og at spanjolene relokaliserer innbyggerne til en ny by. Den siste rest av det en gang så mektige og rike Inkariket er for alltid tapt, kan det virke som.

Vi tas deretter til slutt igjen med til 1900-tallet og jakten på å finne ruinene av Vilcabamba. En rekke mer eller mindre seriøse forsøk på å finne denne sagnomsuste byen ledet fram til funnet av Machu Picchu, som i en årrekke ble tatt for å ha vært Vilcabamba. På 1950-tallet blir det så lansert motbevis mot denne teorien, og en ny generasjon med arkeologer tar opp jakten på byen på ny. Vi får her historien fortalt delvis av de som var med på letingen, ettersom dette jo er hendelser i vår nære fortid. Skremmende nok ser vi her at den samme rivaliseringen som svekket Inkariket før spanjolenes ankomst og som splittet spanjolene i så stor grad at de uten tvil tapte på det fortsatt virker inn i Inkaenes gamle land, og at ulike grupperinger har oppført seg på akkurat samme måten mot hverandre i jakten på disse gamle ruinbyene. Vilcabamba ble funnet, og jeg sitter med et inntrykk av at MacQuarrie har klart å plassere æren for funnet der hvor den hører hjemme.

Alt i alt en bok som burde leses av alle som har tenkt seg på ferie til Peru eller Bolivia, og har lyst å vite litt mer om den historiske bakgrunnen for området de skal besøke. (Og selvsagt for alle med interesse for annen historie enn bare «vår» vestlige historie)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar