tirsdag 19. januar 2010

The Making of the Fittest - DNA and the Ultimate Forensic Record of Evolution

Da kjedet jeg meg altså så mye at jeg fant ut at å skrive litt om bøkene jeg leser, det er en god idé. Bloggen kommer i stor grad til å bli preget av at jeg leser 99% populærvitenskapelige bøker innenfor biologi, geologi, geografi og historie.

Først ut den forrige boka jeg leste ferdig: The Making of the Fittest - DNA and the Ultimate Forensic Record of Evolution (puuh, lang tittel)

Som man kan ane ut fra tittelen er dette ei bok om DNA og evolusjon. Jeg kom tilfeldigvis over boka på bakgårdssalg hos Tronsmo (Norges beste bokhandel) høsten 2009, og raska den med meg sammen med diverse anna.

Da jeg etterhvert kom så langt at den sto for tur til å bli lest så angra jeg ikke på at jeg kjøpte den. Boka gir en lettfattet (for oss som leser engelsk rimelig greit) innføring i genetikk og hva DNA er, før den tar oss med gjennom en rekke eksempler på hvilke mutasjoner som har ført til at vi har det utrolige mangfoldet av arter på jorda som vi har i dag, og ikke minst hvordan disse mutasjonene stadig skjer i dag og bidrar til en fortsatt utvikling av livet på jorda.

Boka er skrevet av den amerikanske genetikkprofessoren Sean B. Carroll, og bærer veldig preg av å være gitt ut i et land hvor store deler av befolkningen anser Darwins utviklingslære for å være «bare en teori» og mange mener at kreasjonisme bør undervises i skolen på lik linje med denne «teorien». For oss som bor i et land hvor forholdene heldigvis er noe bedre blir det tidvis noe belærende, men samtidig skjønner jeg jo godt hvorfor han har måttet skrive på denne måten.

Alt i alt er dette ei bok jeg vil anbefale alle som vil lære mer om hvordan evolusjonen fungerer å lese, og også alle som har biologi på skolen og vil lære litt mer enn bare det som står i pensum.

3 kommentarer:

  1. den hørtes ufatteli tonglest ut..:(

    SvarSlett
  2. Er ikke tunglest i det heletatt. Kommer til å skrive om noen andre bøker her etterhvert som _virkelig_ er tungleste, og da kommer jeg til å advare om det.

    SvarSlett