onsdag 20. januar 2010

An Utterly Impartial History of Britain - or 2000 years of upper class idiots in charge

Boka jeg skriver om i dag er som tittelen antyder kanskje ikke 100% pålitelig hele tida, men samtidig er det ikke noen direkte stygge feil å finne i beskrivelsene av små og store hendelser i Storbritannias historie fra romertiden og til etter andre verdenskrig.

Forfatter John o'Farrell er først og fremst komiker og som han selv skriver i forordet, «My aim has been to write a funny, accessible history of Britain, for all thos who weren't listening at school.», og etter min mening har han virkelig lyktes med dette.

o'Farrell skriver på en svært lettfattelig måte om store hendelser i Storbritannia gjennom de siste 2000 år, og svært mange av disse hendelsene har jo også hatt stor innvirkning på resten av verden, og spesielt oss nordboere.

I tillegg til en rekke fiktive dialoger mellom historiske personer (de kunne sikkert sagt noe sånt som dette?) trekker han ofte paralleller mellom forgangne politikere og konger og dagens, som et eksempel her kan trekkes fram at når han nevner at «torys» og «whigs» som senere ble de mest brukte navnene på det konservative og det liberale partiet opprinnelig var skjellsord som ble brukt av partienes motstandere, så tilføyer han at kanskje vi i framtida vil oppleve at de to store partiene i dagens Storbritannia omtales i parlamentsreferatene som «Lefty scumbags» og «Fascist bastards».

Boka anbefales alle med en viss interesse for britisk historie, men som han selv understreker, den er ikke skrevet for de som kan masse om historie fra før.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar