tirsdag 15. juni 2010

Shakespeare

Bill Bryson er kanskje mest kjent for sine mange reisebøker, men innimellom alt dette har han også skrevet noe populærvitenskap. Kanskje mest kjent av alt innen denne sjangeren er A Short History of Nearly Everything (En kort historie om nesten alt), men jeg skal nå skrive noen ord om hans biografi om William Shakespeare som kort og greit heter Shakespeare.

Bryson starter med å presentere noen av problemene med å skrive en biografi om Shakespeare. Det største problemet er at til tross for at han er en av verdens mest kjente personer, så vet man nesten ingen ting om ham. «Alle» vet hvordan han så ut, men i virkeligheten har man bare to-tre avbildninger av utseendet hans, og alle unntatt ett (som også er det man er minst sikre på at faktisk er av ham) er laget etter hans død.

Vi får så på en grei og lettfattelig måte presentert den store poetens liv og levnet gjennom kapitler inndelt etter enten faser i hans eget liv eller faser i verden omkring ham. I kapitlet Death er det også tatt med mye om hva som har skjedd etter hans død, altså arbeidet med å samle verkene hans, og tidligee forsøk på å biografere ham.

Det aller siste kapitlet er litt kuriøst. Bryson tar for seg en del av mytene omkring temaet «Shakespeare kunne ikke skrevet verkene sine selv», og uten unntak avviser han samtlige som det rene tøv! Han argumenterer godt for sitt syn, og jeg lar meg iallfall overbevise om at Shakespeares verker faktisk er skrevet av Shakespeare.

Anbefalt lesning for alle som er litt interesserte i Shakespeare og slutten på Tudortiden i England.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar