søndag 4. juli 2010

The Gutenberg Revolution

John Man er historiker og reiseskribent med Mongolia som spesialfelt til vanlig, men i denne boka holder han seg i sentrum av Europa, nærmere bestemt i traktene omkring Strasbourg og Mainz i Tyskland. (Strasbourg er nå fransk)

1400-tallet fikk oppleve en av de største kommunikasjonsrevolusjoner menneskeheten har vært gjennom etter at vi gikk over fra grynting til snakking, nemlig utviklingen av boktrykk med løse metalltyper som kunne brukes om igjen, og vi får her både bli bedre kjent både med mannen som med overveiende sannsynlighet var han som kombinerte ulike eksisterende teknologier for å gjøre noe helt nytt, og konsekvensene oppfinnelsen hans fikk i samtiden og de første årene etter Gutenbergs død.

De første kapitlene i boka forteller om forholdene i området på 1400-tallet, om klassedelingen av samfunnet, og ikke minst om hvilken klassebakgrunn Gutenberg hadde, og vi blir presentert for ham. Mange av detaljene omkring livet hans er spekulasjoner, men alt som presenteres er grundig belagt med kilder, eller godt presisert at er spekulasjoner, så man ikke blir forledet til å ta alt for gitt helt ukritisk.

Som så mange andre oppfinnere opp gjennom historien hadde Gutenberg et nokså rotete forretningshode, og havnet stadig i konflikt med sine investorer, samtidig som han hadde biprosjekter som ikke gjorde konfliktene noe lettere. Dette blir vi grundig innført i, og vi får også presentert hvilke alternative syn på oppfinnelsen av boktrykkekunsten som har vært rådende opp gjennom historien, i en stor grad som en direkte følge av de konfliktene Gutenberg klarte å rote seg opp i. Man presenterer oss så for bevisene for at disse teoriene om andre oppfinnere ikke stemmer, og at det faktisk var Johann Gutenberg som sto bak denne utrolig innflytelsesrike oppfinnelsen.

Også når det gjelder ren typografihistorie er denne boka et funn. Man får vite mye om bakgrunnen for de valgene som ble gjort da de første «fontene» ble utviklet, og hvordan trykkekunsten spredte seg i Europa etter at oppfinnelsen var blitt gjort kjent.

Vil anbefale boka både for de som er interessert i typografi (designere og grafikere f.eks.) og for de som er interessert i europeisk 1400-tallshistorie!

2 kommentarer:

  1. Takk for tips. Første forelesning om høsten for 1.klasse er om bl.a. Gutenberg, så denne skal jeg lese for å spe på med info. :-)

    SvarSlett
  2. Alltid greit å vite mer enn det man tror man trenger å vite i fall det kommer noen spørsmål :)

    SvarSlett