tirsdag 6. juli 2010

A Little Book of Language

David Crystals «A Little Book of Language» handler, som tittelen mer enn antyder, om språk.

Crystal er lingvist, og tar oss i denne boka gjennom 40 relativt korte kapitler og like mange faktabokser inn i språkets vidunderlige verden. De første kapitlene forteller oss om språkutviklingen hos spedbarn, før vi får vite mer om hvordan språk er oppbygd, og hvordan ulike språk henger sammen med hverandre. Vi får også innblikk i en del varianter omkring språk. (For lesere som er interessert i mer om språkfamilier kan jeg anbefale denne nettsida)

Siste del av boka forteller mye om hvorfor det er viktig å vite mye om språk, og hvorfor man burde lære seg flere språk. Boka er primært skrevet for en ung målgruppe, og Crystal oppfordrer alle til å lære seg flest mulig fremmedspråk, og han forklarer også hvorfor spesielt språkinteressert ungdom virkelig bør satse på lingvistikk. For de som allerede måtte ha gitt seg inn på denne veien skisserer han opp en rekke problemstillinger han mener lingvistikere burde gi seg i kast med.

Som sagt er boka først og fremst beregnet på unge lesere, og dette er virkelig ei gruppe jeg vil anbefale å lese denne boka. Både de som er veldig interesserte i språk og de som tenker «hvorfor må jeg lære dette» i enten morsmåls- eller fremmedspråktimene på skola kan finne inspirasjon i denne boka. Også lærere som skal undervise om språk kan finne stor glede i boka, for å prøve å finne alternative innfallsvinkler til et stoff som lett kan virke kjedelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar