mandag 17. oktober 2011

Beyond Einstein

Jeg har tidligere skrevet om Michio Kakus bok om fysikken bak en del konsepter i science fiction, og nå har jeg pløyd meg gjennom nok en bok av den kjente fysikeren og vitenskapsformidleren, «Beyond Einstein – The Cosmic Quest for the Theory of the Universe». Denne gangen har han hatt med seg skribenten Jennifer T. Thompson (Dette er en tidligere bok enn Physics of the Impossible, så jeg mistenker at han valgte å gå bort fra medskribenter etter at han ble mer erfaren som skribent selv.)

Boka tar som undertittelen antyder for seg jakten på selve Teorien med stor T, teorien som lar fysikerne samle alle de firenaturkreftene (elektromagnetisme, svak kjernekraft, sterk interaksjon, gravitasjon) i en samlet «Teori om alt».

Forfatterne tar oss med gjennom den moderne fysikkens historie og viser oss hvordan fysikere har prøvd å finne grunnreglene som styrer universet i en årrekke, og helt siden Maxwell på 1860-tallet klarte å vise at elektrisitet og magnetisme er to sider av samme sak har gjort en rekke fremskritt i å kombinere kreftene. Både kreftenes egenskaper, og egenskapene (eller mangel på sådan) hos de fysikerne som har jobbet med å forstå dem blir redegjort for på en svært god måte.

Kaku er en av verdens fremste forskere på feltet superstrenger, og han legger ikke skjul på at han mener at det er disse som skal til for å få forent gravitasjonen med de andre kreftene, ettersom det later til at de øvrige kreftene lar seg kombinere gjennom den såkalte Grand Unified Theory (GUT).

Vi tas med gjennom både populærkultur og avansert matematikk i forsøk på å forklare flerdimensjonale modeller for å forklare både universet og dets skapelse, og Kaku og Thompson klarer på et utrolig vis å holde nivået så lavt at de fleste bør være i stand til å følge med.

Boka kom første gang alt i 1987, og det er ingen tvil om at mye på feltet har forandret seg siden da (Selv om det i min utgave fra 1995 er et tilleggskapittel om den såkalte M-teorien som fører superstrengteorien et skritt videre og nærmere en løsning på hvordan den kan inkorporeres i det synlige universet vi forholder oss til i det daglige), men allikevel tror jeg ikke noe av det man leser i boka er direkte galt, så for å få et innblikk i hvordan elementærfysikken har utviklet seg siden Newton, og da spesielt de siste hundre årene, er nok dette en av de beste populærvitenskapelige bøkene man kan få tak i. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar