lørdag 20. oktober 2012

The Earth

Jeg har tidligere skrevet om Richard Forteys bok om livets historie på Jorden, og kan ikke annet enn å fortsette lovprisningene mine derfra når det gjelder «The Earth - An Intimate History» av samme forfatter.

Boka tar oss med på en reise jorda rundt, hvor Fortey bruker ulike typiske naturtyper for å vise oss hvordan den typen geologiske formasjoner som ligger til grunn for hver enkelt type er blitt dannet, og han går lenger og lenger tilbake i tid på hvor gamle prosesser som har dannet dem.

Våre egne kystfjell som er dannet i den kaledonske fjellkjedefoldingen (for øvrig sammen med Appalachene i det østlige USA) blir besøkt sammen med bl.a. Hawaii, Alpene, Island, Australia, India og mange andre steder, og det siste kapitlet i boka er i sin helhet en oppsummerende rundreise hvor vi ser Jorden fra fugleperspektiv.

Boka var i starten litt tunglest, og i oppsummeringen i slutten syns jeg forfatteren blir litt i overkant poetisk og svevende i språket, men selve typebeskrivelsene er veldig bra, og alt i alt er dette en knallbok, som alle med interesse for geologi burde lese for å få en bedre forståelse av planeten vi bor på, og de prosessene som har formet overflaten av den.

1 kommentar:

  1. Jeg synes hans eldste tippoldebarn sin oppfølger "Livets historie på Mars" er mye bedre. Unnskyld meg et øyeblikk, jeg skal tilbake i tidsmaskinen min.

    Men ellers en god anmeldelse.

    Trenger vi kvinner i Ottar?

    SvarSlett