torsdag 26. september 2013

Castro

Nå skal jeg gjøre noe jeg svært sjelden gjør, jeg skal skrive om et skjønnlitterært verk, dog et historisk korrekt skjønnlitterært verk.

I «Castro - A graphic Novel» har den tyske tegneserieskaperen Reinhard Kleist fått med seg Castro-biograf Volker Skierka som historisk konsulent og har på en fremragende måte presset en av det tjuende århundres mest betydningsfulle personers liv inn mellom to permer.

Jeg har tidligere omtalt i bloggen Manga-versjonen av Dalai Lamas liv, og disse bøkene har mange likhetstrekk, men er tegnet i svært forskjellige stilarter, og der Dalai Lama-biografien fint kan fungere for store barn og unge ungdommer er denne Castro-biografien utvilsomt et verk for voksne. Hovedforskjellen er uansett at dette er en «graphic novel», altså en tegneserieroman hvor forfatteren har tatt seg kunstneriske friheter, men her har han altså samtidig har holdt seg strengt til den historisk korrekte versjonen av hendelsene.

Skierka som ti år før denne kom ut skrev en svært anerkjent biografi om Castro har foruten å være konsulent for Kleist skrevet forord til boka hvor han redegjør for hvorfor han har valgt å gå god for boka, og hvorfor han mener det er en svært god idé å presentere dette materialet i tegnet form.

Den største friheten Kleist har tatt seg er nok å innføre en fortellerfigur som følger Castro tett gjennom de første revolusjonsårene, et grep som fungerer svært godt.

Dersom jeg skal utsette noe på verket må det være at det kanskje blir lite analyserende, men samtidig er det kanskje en av de tingene man først må ofre når man velger å behandle så tungt stoff som dette i et tegnet format.

Absolutt lesverdig for alle som er interesserte i etterkrigshistorie og latinamerika generelt og Cuba og Castro spesielt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar