lørdag 15. mars 2014

A history of the world in 100 objects

The British Museum og BBC produserte i 2010 i samarbeid en radioserie hvor de i hvert program presenterte et objekt fra fra museets samlinger og knyttet det opp til den tiden det kom fra.

Neil MacGregor er direktør ved museet, og sørget i 2012 for at denne skriftlige versjonen av radioserien ble gitt ut, men han legger helt fra dedikasjonen foran i boka stor vekt på at denne boka er blitt til pga alle kollegene hans ved museet og er alt annet enn et enmannsprosjekt.

Det at boka bygger på en serie i radio gjør at den er tett fylt opp med direkte sitater fra eksperter på feltene hvert av de 100 objektene bygger på, noe som fungerer svært godt. Oppbygningen av boka er i hovedsak kronologisk, men samtidig har man gjort utvalg som knytter sammen objektene i temavise grupper, fra de første eksemplene på steiner brukt til hogging av steinøkser, til de siste moderne dingsene som trekkes fram.

Boka gir et glitrende innblikk i menneskenes historie, og jeg syns det er et svært godt utvalg av både nyttegjenstander, kunst, klær og annet som er valgt ut til boka.

Anbefales for alle med interesse for historie, og som har lyst på en kjapp innføring i en masse emner de kanskje ikke vet så mye om fra før. (Men alle som har litt innsikt i noen emner må være forberedte på å komme over enkeltkapitler som kanskje ikke gir dem så veldig mye)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar