tirsdag 24. juni 2014

The Magic of Reality

Etter en litt travel april og mai med flytting til Oslo tilbakelagt er jeg nå endelig kommet i gang med litt lesing av bloggeverdige bøker igjen. (Jeg har i mellomtiden også lest hele Dune-serien av Frank Herbert)

Biologen Richard Dawkins er som tidligere nevnt i bloggen mest kjent som en kompromissløs ateist, og også i «The Magic of Reality - How we know what's really true» er det overtro og religion som er skyteskive for ham.

Gjennom et dusin relativt korte kapitler tar Dawkins for seg ulike fenomener som har vært myteomspunnede og forklarer hva som egentlig ligger bak. Eksempler på de fenomenene vi lærer mer om er biodiversitet, dagenes og årstidenes veksling, regnbuer og universets begynnelse. Mange av feltene beveger seg langt utenfor forfatterens eget fagområde, men han er snar å påpeke at «Dette kan jeg ikke forklare nærmere, rett og slett fordi jeg ikke forstår det selv» på områder som f.eks. kvantemekanikk.

Boka er gjennomsyret av en grunnleggende respekt for den vitenskapelige metoden, og Dawkins forklarer gjentatte ganger hvorfor denne er blitt slik den er, og hvilke styrker den har.

Fordi boka er skrevet i en svært lettlest stil mistenker jeg at han først og fremst har siktet seg inn på et yngre publikum i de engelskspråklige landene enn hva den uoversatt vil kunne få her til lands. Når det er sagt, så er det ingenting i veien for at også voksne kan lese boka og få mye utbytte av den.

Anbefales for alle som vil lære litt mer om vitenskapelig metode, og også lære litt om de spesifikke «magiske» fenomenene boka tar opp. Spesielt unge lesere (med OK engelskkunnskap) bør prøve seg på denne!

2 kommentarer:

  1. Flott at Humanist forlag har oversatt den til norsk slik at den kan gis som "bibel" til folk i konfirmant-alder :-D

    SvarSlett
  2. Det vil den nok være genial som!

    SvarSlett