mandag 7. november 2016

Norske forskingsbragder

Den norske kjemikeren og vitenskapsjournalisten Unni Eikeseth har med «Norske forskingsbragder - Vitskaplege oppdagingar gjennom 150 år» laget en flott gjennomgang av 11 av de største norske realfagsforskningsresultatene de siste 150 år.

Flere av historiene er ganske kjente, de fleste vet jo at leprabakterien ble oppdaget av Armauer Hansen i Bergen og at Moser-ekteparet fikk nobelprisen i medisin eller fysiologi for oppdagelsen av hvor hjernens stedssans er lokalisert. Blant de mer ukjente historiene kan jeg trekke fram Ellen Gleditsch som jobbet som assistent for selveste Marie Curie, Hans Krokan som isolerte UNG-enzymet, eller Sven Wedemeyer som har utviklet en teori som kan være et bidrag i forklaringen på hvorfor solens korona er mye varmere enn overflaten.

Utvalget av forskere og deres prosjekter som presenteres i boka er ikke forklart noe sted, men det virker som om Eikeseth har prøvd å dekke over både et størst mulig tidsrom og å dekke flere fagfelter hvor nordmenn har gjort en stor innsats. Boka er skrevet på et lettfattelig nynorsk, noe som nok bidro til at jeg brukte betydelig mye kortere på å lese den enn jeg ville ha gjort med en tilsvarende bok på engelsk.

Anbefaler boka for alle som vil vite mer om norske forskeres bidrag til vitenskapen, eller vil ha inspirasjon til selv å bli fremragende forskere. (Samt for alle som lurer på hvorfor to forskere ved UiTø på midten av 80-tallet skar 20 kilo dypfryste morkaker i tynne skiver!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar