fredag 25. november 2016

Ten Million Aliens

Det er ikke hver dag man kommer over en biologibok av en naturinteressert sportskommentator, men det er nettopp denne kombinasjonen Simon Barnes, mannen bak «Ten Million Aliens» representerer.

Barnes har skrevet en svært tykk bok, med svært korte kapitler i. Sånt blir det mange kapitler av, og gjennom vekselvis å besøke ulike grupper av invertebrater (dyr uten ryggsøyle) og vertebrater (dyr med ryggsøyle), forsøker han å presentere rubbel og bit av dyreriket for oss.

Barnes, som har jobbet som journalist i en årrekke, krydrer kapitlene med tallrike litterære og andre kulturelle referanser, samtidig som han også byr på egne historier fra reiser verden over. Akkurat fokuset på hans egen person er kanskje det eneste ankepunktet jeg har mot boka, som ellers var en fryd å lese!

Det er selvsagt mange kjente arter og dyrefamilier som avlegges besøk her, men Barnes legger mye inn på å bevise påstanden han kommer med alt på omslaget: Livet på Jorden er ikke bare merkeligere enn vi tror, det er merkeligere enn vi er i stand til å forestille oss, og dermed får vi møte en rekke dyr som lever så snodige liv at det er helt tydelig at evolusjonen virker på den mest effektive måten som tenkes kan: Dersom det ikke finnes noe liv der fra før, så sørger evolusjonen for at det utvikles noe liv som kan leve der.

Gjennom hele boka benyttes enhver anledning til å påpeke at «fish» er et udefinert begrep for noe som egentlig ikke fins, men vi må vente helt til de siste kapitlene før vi får argumentasjonen hvorfor det vi i dag omtaler som fisk egentlig bør deles inn på en helt annen måte.

Noe annet Barnes bruker mye plass på å kritisere er hvordan vi mennesker mer eller mindre systematisk ødelegger kloden vi lever på, og jeg håper mange av de som leser boka får noen aha-opplevelser på hvordan det kan ha katastrofale følger dersom tilsynelatende ubetydelige arter forsvinner.

Boka var som sagt en fryd å lese, men også drevne engelsklesere bør ha Google i nærheten underveis for å kunne sjekke hva de mest obskure dyreartene heter på norsk, og å finne bilder av dem, da boka er svært sparsomt illustrert.

Anbefales for alle med interesse for evolusjon, zoologi, naturvern og gode historier!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar