søndag 1. januar 2017

What if?

Randall Munroe er en amerikansk fysiker som ble lei av å bygge roboter for NASA, og heller begynte å lage en webtegneserie. Serien xkcd er blitt superultrakjent blant internetts mer nerdete brukere, og som en spin-off av denne dukket etter hvert bloggen «What if?» opp.

I bokutgivelsen «What if? Serious scientific answers to absurd hypothetical questions» får vi slik undertittelen sier grundige, vitenskapelig underlagte, svar på de merkeligste spørsmål.

Det som gjør denne boka verdt å kjøpe er det faktum at i tillegg til å republisere spørsmål og svar som tidligere har vært publisert på nett, så tar han med en rekke nye problemstillinger, og i tillegg også noen av de spørsmålene som var for teite eller urovekkende til å svare på.

Eksempler på de sistnevnte er brukeren som lurer på hvor mange malende katter som trengs for å få et fly med malingens frekvens som egenfrekvens til å desintegrere, eller en som har sendt inn spørsmål om hvordan man kunne skilt fly og mennesker fra hverandre dersom mennesker hadde understell og vinger som gjorde at de kunne fly?

Blant de spørsmålene der Munroe virkelig har gått grundig til vers finner man problemstillinger som «Hva ville skjedd om du prøvde å slå en baseball som ble kastet med 90 prosent av lysets hastighet». Analysen av de fysiske konsekvensene av noe slikt er i seg selv strålende, men det som virkelig hever dette til rent nerdegull er den aller siste setningen i kapitlet, hvor han påpeker hvor dette sannsynligvis er omtalt i baseballregelverket.

Boka anbefales på det sterkeste for alle som synes realfag er moro!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar