onsdag 11. april 2012

1000 Years of Annoying the French

Har du noen gang lurt på hvorfor Frankrike og England later til å ha et så utrolig anstrengt forhold? Stephen Clarke gir i boka «1000 Years of Annoying the French» på et humoristisk vis en rekke svar som kan bidra til å forklare hvorfor dette potensielt gode naboskapet er blitt så dårlig.

Helt tilbake fra den normanniske (Ikke franske, Wilhelm Erobreren likte sannsynligvis franskmennene enda dårligere enn han likte engelskmennene) invasjonen av England i 1066 har små og store episoder bidratt til å forsure forholdet, og få har gjort noen helhjertete forsøk fra noen av sidene på å reparere det.

Fra senmiddelalderens mer eller mindre permanente krigføring mellom landene, som dabbet kraftig av etter at franskmennene brente Jeanne d’Arc og la skylda på engelskmennene, til kolonitidens kniving om ressursene i den nye verden hvor de franske intrigemakerne ved hoffet stadig viste seg å være sine egne landsmenns verste fiender og videre til de siste hundre årene hvor landene i allfall på papiret har vært allierte og venner uten at forholdet i praksis nødvendigvis alltid har vært så hjertelig får vi eksempler på både uheldige episoder som kan skyldes dårlig kunnskap til de andres holdninger og synspunkter og også hendelser som utvilsomt har vært gjort med kun en hensikt for øye: Å irritere motparten!

Boka er svært lærerik, og det virker som om forfatteren har lagt mye arbeid i å ikke bli tatt i feil, selv om han har valgt å ha en humoristisk vri på det han skriver.

Anbefales for alle med interesse for europeisk historie!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar