tirsdag 18. juni 2013

Russia - A Short History

Har vært på noen dagers ferie i Katalonia, og da måtte jo noe reiselesetoff kjøpes på veien. En av bøkene jeg kjøpte var den amerikanske historikeren Abraham Aschers «Russia - A Short History (New edition)».

Som tittelen forteller er dette en bok om Russlands historie, og Ascher, som er «Distinguished Professor Emeritus» ved City University of New York, har gått helt tilbake til Kievs framvekst i middelalderen og tar oss med gjennom århundrer med fyrster, tsarer, partisekretærer og presidenter helt fram til valget av Medvedev som president for bare noen få år siden (Derav «New edition», den opprinnelige utgaven sluttet noen år tidligere).

Ascher skriver på en engasjerende og lettfattelig måte, og jeg lærte svært mye nytt om vår store nabo i øst. I starten får vi vite mye om kontakten mellom våre egne norrøne forfedre og de slaviske folkene i det som i dag er Russland, Ukraina og Hviterussland, før denne kontakten svinner hen og erstattes med økt fokus på det russiske rikets ekspansjon østover. Det fokuseres hele tiden på den russisk-slaviske kulturens egenart med stor fokus på fellesskap, og det trekkes tråder helt fra de første tsarene til Putin når det gjelder tankesett om hvordan Russland skal styres på en best mulig måte. Det blir også flere ganger pekt på Russlands tilsynelatende evige dilemma: Er landet kulturelt sett et asiatisk land som delvis ligger i Europa, eller er det et europeisk land som delvis ligger i Asia?

For meg med mitt politiske ståsted er det også godt å se en fremragende amerikansk historiker som ikke ensidig fordømmer de marxistiske lederne av Sovjetunionen (slik for eksempel Simon Sebag Montefiore har gjort i sin bok om «monstre» i historien), men faktisk påpeker både gode og dårlige sider ved personene og deres handlinger.

Alt i alt en av de bøkene jeg har lest som har gitt meg mest ny kunnskap om et tema vi som bor i et av Russlands naboland absolutt burde kunne mer om.

Anbefales på det sterkeste for alle med historieinteresse og/eller interesse for Russland.

1 kommentar:

  1. Boka er også smekkfull av eksempler på at Lord Actons lov om at «Makt korrumperer, absolutt makt korrumperer fullstendig» har en tendens til å stemme skremmende godt!

    SvarSlett