søndag 21. februar 2016

Jomfruen fra Norge

Historikeren Tore Skeie har med «Jomfruen fra Norge» klart å skape et lettfattelig bilde av hendelsene i Norge tidlig på 1300-tallet, da Håkon 5. Magnusson var konge.

Kongen og hans tidligere så lite kjente dronning Eufemia (Ja, hun med gata i Oslo) blir grundig presentert i boka, men den mest sentrale personen er slik jeg ser det verken det norske kongeparet eller den lille datteren deres, men derimot han som hun ender med å bli gift med, Hertug Erik Magnusson av Sverige.

Boka forteller på et glimrende vis om hvordan høymiddelalderen var, og opplyste iallfall meg om mange dramatiske hendelser i den felles norsk/dansk/svenske historien som jeg visste lite om fra før. Det er virkelig skremmende å lese hvor hensynsløse de kongelige og høyadelige på denne tiden kunne være, både mot hverandre, men også mot både egne og andres undersåtter om de så det som nødvendig.

Jeg kommer utvilsomt til også å lese Skeies første bok, hvor han skriver om Alv Erlingsson, som opererte på slutten av 1200-tallet.

Anbefales for alle med interesse for norsk historie og/eller middelalderhistorie!

(Og den var så spennende og samtidig lettlest at jeg pløyde gjennom hele i løpet av ca fire timer)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar