tirsdag 19. april 2016

How to teach Quantum Physics to your dog

Fysikkforskeren Chad Orzel er glad i hunden sin Emmy. Så glad er han i henne, at han lar henne stille alle de viktige spørsmålene når han i «How to teach Quantum Physics to your dog» prøver å forklare henne de viktigste teoriene på det kanskje mest innfløkte feltet i fysikken.

I hvert kapittel stiller Emmy noen spørsmål relatert til kvantefysikk som hun enten vil bruke svaret på til å skaffe seg en godbit eller å jage kaniner eller ondsinnete ekorn i familien Orzels hage. Fysikeren prøver etter beste evne å svare på spørsmålene hennes, og i hvert nytt kapittel tar han for seg et nytt emne.

Etter at vi i noen av de siste kapitlene gjøres kjent med noen av de mest avanserte konseptene innenfor kvantefysikk; kvanteteleportering og virtuelle partikler, kommer det kapitlet jeg kanskje synes er det aller viktigste i boka.

Her går Orzel gjennom noen av alle svadatilbudene som kamuflerer seg bak forstavelsen «kvante-», og trekker paralleller til forrige århundreskifte da alle humbugtilbydere brukte elektrisitet som et argument, og midten av nittenhundretallet da alt skulle være "atom-". Her argumenterer han svært godt for hvorfor disse svindlernes påstander uten unntak kan avvises.

Boka anbefales for alle med en viss kjennskap til fysikk som vil lære mer om kvantefysikk. Er du hundeelsker anbefales den enda mer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar